dilluns, 5 de maig del 2014

Sortida a l'Assut

L'assut, la gran obra de l’Ebre

1-Què és un assut?
L'assut és un mur de contenció que atura o desvia l'aigua d'un riu. Ve de la paraula àrab "as sudd" que vol dir obstruir o taponar.
Per a què s'atura un riu?
S'atura un riu per a portar l'aigua a llocs allunyats del riu, com per exemple als camps de conreu per regar les plantes.
2-Qui el va construir?
El primer assut va ser construït pels àrabs cap al segle X.
Als segles XIV i XV s'hi van realitzar reformes per construir canals i sèquies per regar l'horta de Tortosa. 
3-On està situat?
L'Assut està situat a 3 km aigua amunt de Xerta. La presa de l'Assut reté part del cabal del riu i eleva el nivell, la qual cosa és aprofitada per omplir els canals del reg. És per això que l’Assut es va construir en un punt estret del riu.
4-La construcció de l'Assut
El pitjor problema de dur a terme una gran obra com l'Assut ha estat pagar-la.
Els únics que podien invertir diners per continuar les obres eren els amos de les terres (els Bisbes). Tanmateix, després de morir el bisbe s'acabaven els diners i no es podia tornar a invertir-ne més fins passats 15 o 20 anys. L’Assut va tardar 500 anys a ser com avui el veiem.
5-Els canals de l'Assut
El canal de la dreta, de 60 Km de recorregut, va ser construït al 1857 i això va facilitar la navegació pel riu, tot enllaçant amb el canal de navegació que, situat entre Amposta i Sant Carles de la Ràpita, permetia en aquells moments la sortida al mar. Com que les despeses de navegar pel riu fins al mar superaven els guanys, finalment aquests canals van ser reutilitzats per regar els arrossars que es començaven a conrear al Delta del Ebre.
Al 1912 es va construir el canal de l’esquerra, d’uns 50 Km, per permetre també transformar en arrossars les terres de l’hemildelta esquerre.
6-Els molins de l’Assut.
Un dels aprofitaments  tradicionals del riu ha estat fer funcionar els molins fariners, que es construïen flotants, muntats sobre barques i lligats a la riba o fixes a la vora del riu.
La modernització, amb l’arribada de l’electricitat, va fer innecessari la situació dels molins a la vora del riu, que van anar quedant abandonats al llarg del segle XX.
En l'actualitat podem trobar dos molins fariners abandonats a banda i banda de l’Assut, un a sobre mateix del raig del riu i l'altre lligat al pas de l’aigua pel canal de l’Esquerra.

MME i JAC  CS Bítem

ZER CS Sortida a l'Assut.jpg